Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 27 juni 2019

Berg en Dal gaat vergunning geitenhouderij opnieuw bekijken

De verleende vergunning aan Jan Scholtens uit Millingen om geiten in plaats van varkens te gaan houden, moet heroverwogen worden mede op basis van een recent GGD-advies om het ‘voorzorgbeginsel’ toe te passen. Vraag is of dat advies reden is om de vergunning te weigeren.

Dat laat de gemeente Berg en Dal weten in antwoord op vragen van D66-raadslid Tessa Vorderman. Scholtens wil zijn vroegere varkensstallen vullen met bijna 2000 (opfok)geiten en lammeren. Hij vroeg zijn vergunning in 2017 net op tijd aan. Hij kreeg die twee weken voordat de provincie Gelderland in navolging van Brabant een uitbreidingsverbod voor geitenhouders instelde. De provincies willen voorlopig niet dat de sector uitbreidt, omdat uit onderzoek in Brabant bleek dat omwonenden in een straal van 2 kilometer meer kans lopen op een longontsteking. Of er een relatie is met geitenhouderijen, wordt momenteel onderzocht.

Lees hier het gehele artikel van De Gelderlander.