Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 19 juni 2017

Energie opwekken in de Waal

D66 Berg en Dal wil waterkracht benutten in gemeente

 

 

 

 

D66 wil dat de gemeente onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om het potentieel aan waterkracht vanwege de ligging aan de Rijn en Waal te benutten. Dit staat in een amendement dat D66 heeft ingediend naar aanleiding van de Energievisie die op donderdag 15 juni 2017 in de raad werd behandeld. D66 stelt dat de rivier een substantiële bijdrage kan leveren om Berg en Dal in 2050 klimaatneutraal te maken. Het amendement is aangenomen door de raad.

Energievisie

In de energievisie wordt onder andere beschreven hoe de gemeente in de toekomst duurzame energie gaat opwekken. Gerhard Boot van D66 Berg en Dal en hydroloog, zegt: “In de energievisie wordt niet genoemd dat de rivier een substantiële bijdrage kan leveren om Berg en Dal in 2050 klimaatneutraal te maken. Het wordt zelfs niet als optie bezien. D66 wil met het amendement benadrukken dat Berg en Dal vanwege de unieke positie aan de rivier en het innovatieve karakter van waterkracht een voorloper kan worden in Nederland.” D66 wil een klein haalbaarheidsonderzoek met een businessplan voor een waterpowerpark gedragen door crowdfunding en/of een coöperatie.

Waterpower

De Rijn en Waal lopen over een lengte van ca 18 km met ca 60 kribben door de gemeente. De stroomsnelheid en de afvoer van de rivier levert een continu groot potentieel vermogen dat kan worden geleverd door turbines die in het water aan de voet van de kribben worden geplaatst. Per turbine kan genoeg stroom voor ruim 50 huishoudens worden opgewekt, ca 25 kW. Op een totaal van ca 15000 huishoudens in de gemeente betekent dat een duurzame dekking van de energiebehoefte van de gemeente van mogelijk 20% van de huishoudens in Berg en Dal. Dit wordt mede gebaseerd op een onderzoek naar de potentiële energie uit waterkracht in Provincie Gelderland van december 2016. Waterpower naast Windpower uit Nijmegen.

 

Foto’s: beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat, rechtenvrij